Ce-ti doresc eu tie, satul meu natal

Email Imprimare PDF

Ce-ti doresc eu tie, satul meu natal

Înconjurat de păduri şi iazuri, micul Petreşti îşi duce existenţa multe secole la rînd...Tăcut, petrece şi aşteaptă generaţii peste generaţii, doar timpul şi omul mai schimbă imaginea sa. Şi, totuşi, conteaza orice mişcare în sătucul meu natal. Un sat micuţ şi totuşi mare în visele mele. Oriunde ne-ar purta valurile vieții, satul natal nu se poate uita niciodată. Nu poți uita ulițele copilăriei, pe cei dragi și nici poveștile spuse de bătrânii satului.
Satul Petresti este un loc pitoresc ascuns in sinul dealurilor, unde stejarii stau de paza, acolo unde mereu e soarele luminos si vintul imi sopteste povesti vechi, pastrate cu sfintenie si dragoste de strabuni ,e satul meu de batina-Petresti. Acest satuc reprezinta un colt de rai unde Dumnezeu a semanat privelisti incintatoare,monumente arhitecturale si culturale.Fisiile forestiere pastreaza frumusetea rurala,incintindu-ne cu farmecul lor ca roua diminetii culeasa de pe petalele trandafirului. Aici obiceiurile si traditiile poarta ecoul adinc al trecutului si parfumul arhaic al anilor. E vatra unui echilibru spiritual, a unei lumi trecute si prezente care pune in valoare locurile si improvizeaza scara timpului.
Iubesc locul unde m-am nascut, unde am zis pentru prima data "mama", locurile unde mi-am petrecut toata copilaria mea frumoasa, plina de intimplari hazlii si placute, alaturi de bunici, parinti si toti cei dragi. Cine ar putea uita asemenea momente? Nimeni si niciodata...

Desi plec multi din locul de bastina, se reintorc de fiecare data cu placere si mare mare dor, pentru ca anume copilaria petrecuta aici si cele mai minunate amintiri, trezesc in sufletul oamenilor dorul de a mai fi alaturi de frati, parinti, casa parinteasca si nucul de la poarta. Usor ma pot regasi in tot ce-i mai minunat si drag inimii mele...in satul meu natal! Stiu, nu e ideal, cu tot ce ne dorim, dar adevaratele comori sint clipele petrecute cu cei apropiati, persoanele dragi cu care am impartasit toate cele rele si bune, locul unde stim ca avem sprijin si sustinere. Sint sigura ca in adincul sufletului oricarui om este semanata dragostea pentru satul in care a fost nascut, a copilarit, a crescut, si cu totii dorim ca conditiile sa fie mult mai favorabile, dar pentru asta trebuie sa aratam ca nu suntem indiferenti. Pentru inceput, cred ca ar fi nevoie in tara de o clasa politica primenita in cea mai mare masura. Actuala garnitura, nu mai are ce oferi tarii, si-a consumat potentialul de a impinge Moldova inainte. De aici vor porni si schimbarile pozitive in toate colturile tarii. Satul nostru, are nevoie de oamenii cu initiativa, cu mai multa incredere, toleranta, onestitate, buna intentie si buna credinta. Acestea sint elementele de baza care pornesc spre o viata mai prospera. Si mai are satucul nostru nevoie de seriozitate si temeinicie, de la varf pana la talpa. De regasirea mandriei pentru lucrul bine facut, indiferent cat de marunt poate parea acel lucru, de respectul pentru punctualitate, rigoare si cuvantul dat.

Sint persoane care proslavesc s. Petresti, prin faptul ca nu uita de originea lor, ca arata tarii intregi cit de frumos si pitoresc e micul paradis incalzit de razele blinde ai soarelui, provocind in sufletele satenilor sentimentul de mindrie ca sint Petresteni. Respect pentru toti cei care contribuie cu inima la dezvoltarea si inaintarea comunei Petresti. Ca la inceput de an scolar, asta doresc eu satului meu natal.
Si sa nu uitam: impreuna, sintem mai puternici. 

Comentarii  

 
+3 #8 DenGs 01-09-2014 01:13
https://www.youtube.com/watch?v=pPgB2CZyINo
Citat
 
 
+6 #7 Naruto 17-12-2013 17:48
Merge, are ginduri bune copil/a :-) ;-) :roll: :sigh: :-x :-? :o :cry: :sad: :oops: :-* :-| 8) ;-) :lol: :lol: ;-) 8) :-| :-| :-| :-| :-* :-* :-* :sad: :sad: :cry: :cry: :cry: :o :o :o :-? :-? :-? :-x :eek: :zzz :P :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :-) :lol: :D :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Citat
 
 
+8 #6 eug3n 03-12-2013 19:08
:-* :-* frumos .. taman aveam la l.rom de scri asa ceva si miai dat o ideie
Citat
 
 
+12 #5 criss 08-09-2013 15:42
:lol: :P :D :-* 8) foarte frumos mia placut mia fost si mie de ajutor niste ginduri extraordinare
Citat
 
 
+9 #4 doni 19-05-2013 22:14
un mare multumesc pentru persoana care a postat acest eseu mia folosit si mie foarte mult , schimbind doar numele satului.insa este un eseu foarte frumos cu idei bine formulate. :D (kiss)
Citat
 
 
-1 #3 lori 07-03-2013 15:07
;-) :D :lol: :P super beton nemaipomenit 8)
Citat
 
 
+13 #2 mary 31-01-2012 22:08
super ,nemaipomenit :P
Citat
 
 
+8 #1 mata.atocs.ro 15-11-2011 10:30
:-x :oops: :zzz :P :P :sigh: :roll: :P :zzz :eek: :-x :-? :o :cry: :sad: :oops: :-* :-| 8) ;-) :-) :lol: :D :lol: :lol: :lol:
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


Meteo Petresti

Imagini din galerie

Petresti pe Facebook

Vizitatori

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi33
mod_vvisit_counterIeri103
mod_vvisit_counterSăptămâna curentă479
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută617
mod_vvisit_counterLuna curentă2713
mod_vvisit_counterLuna trecută3257
mod_vvisit_counterPe toată perioada215250

Online: 1
Azi:28 Aug , 2015

Statistica

Membri : 149
Accesari : 139
Numari afisari : 232335